ម៉ាស៊ីនវ៉ៃចំណី

ម៉ាស៊ីនវ៉ៃចំណី

វ៉ៃចំណីគ្រប់

វ៉ៃចំណីគ្រប់

Friday, September 16, 2016

លោកអ្នកនឹងស្រកទម្ងន់យ៉ាងឆាប់រហ័ស ដោយចំណាយតែ ២ នាទីជាមួយភេសជ្ជៈមួយនេះ


មានវិធីតមអាហារ និងរូបមន្តធម្មជាតិជាច្រើនដែលអាចប្រើប្រាស់បានក្នុងការសម្រកទម្ងន់ តែវិធីទាំងអស់នោះមិនប្រាកដថាមានប្រសិទ្ធភាពលើមនុស្សគ្រប់ប្រភេទនោះទេ។ វាមានន័យថាអ្នកខ្លះត្រូវជាមួយនឹងវិធីមួយនេះ តែអ្នកផ្សេងទៀតអាចត្រូវជាមួយនឹងវិធីផ្សេងទៀត។ ប្រសិនបើលោកអ្នកបានសាកល្បងវិធីជាច្រើនហើយ តែមិនទាន់ទទួលបានលទ្ធផល លោកអ្នកគួរផ្លាស់ប្តូរមកប្រើវិធីសម្រកទម្ងន់ខាងក្រោមនេះបាន៖
អ្វីដែលលោកអ្នកត្រូវការ
 ម្សៅ Cinnamon (ជាម្សៅផ្សំពីសម្បកឈើមានពណ៌លឿង) ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ
 ទឹកខ្មេះផ្លែប៉ោម ២ ស្លាបព្រាកាហ្វេ
 ទឹកឃ្មុំមួយស្លាបព្រាកាហ្វេ
 ទឹកក្រូចឆ្មារ ២ ស្លាបព្រាកាហ្វេ
 ទឹកស្អាត ១ កែវ
លាយគ្រឿងផ្សំទាំងអស់ចូលគ្នា ហើយញ៉ាំវានៅពេលព្រឹក មុនពេលញ៉ាំអាហារពេលព្រឹក។ រូបមន្តនេះមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ក្នុងការដុតរំលាយខ្លាញ់ក្នុងរាងកាយ ជួយពន្លឿនការរំលាយអាហារ រក្សាតុល្យភាពចរន្តឈាម និងប្រឆាំងទៅនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម៕


ការចិញ្ចឹមសត្វ-បង្កាត់​​ទាកាប៉ា​ជាមួយ​ទាសា​ច់​

បង្កាត់​ពូជ​ទាកាប៉ា​ជាមួយ​ទាសា​ច់

ពូជ ​ទា​បង្កាត់​រវាង​ទាកាប៉ា​ជាមួយ​ទាសា​ច់ មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ច្រើន ព្រោះ​វា​បាន​បង្កើត​ពូជ​ទា​មួយ​ថ្មី ដែលមាន​លក្ខណៈពិសេស​ដូចខាងក្រោម​នេះ :
  • ​វា​ធំ​លូតលាស់​លឿន​ជាង​ទាកាប៉ា​ពូជ​សុទ្ធ ឬ​ពូជ​ទា​ធម្មតា ប្រើពេល​ចិញ្ចឹម​ខ្លី ឆាប់​បាន​លក់​
  • ​វា​មាន​សាច់​ឆ្ងាញ់​ជាង​ទាកាប៉ា និង​ទា​សាច់​ធម្មតា មាន​ខ្លាញ់​តិចជាង​
  • ​ទម្ងន់​រវាង​ទា​ឈ្មោល និង​ទា​ញី​ខុសគ្នា​តិចតួច​
  • ​ទាំង​ទា​ឈ្មោល និង​ទា​ញី អាច​យកមក​បំប៉ន​ឲ្យ​ឆាប់​ធាត់ ដើម្បី​បង្កើន​ចំណូល​ឲ្យ​បាន​ច្រើនជាង​ធម្មតា​
១- ការ​បង្កាត់​ពូជ​តាមបែប​ធម្មតា​
​បើ​យើង​ប្រើ​ ពូជ​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​មក​បង្កាត់​ជាមួយ​ទាសា​ច់​ញី យើង​អាច​បង្កាត់​ក្នុង​ម្តង​បានតែ​ចំនួន​បួន​ទៅ​ប្រាំ​ក្បាល​តែប៉ុណ្ណោះ ​នេះបើ​យើង​បង្កាត់​វា​តាមបែប​ធម្មជាតិ ដោយ​ឲ្យ​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​ជាន់​ទាសា​ច់​ញី (​ទាស​)
២- ការ​បង្កាត់​តាមបែប​សិប្ប​និមិត្ត​
​ការប្រើ​ ទឹកកាម​របស់​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​មក​បង្កាត់​ឲ្យ​ទា​ញី (​ទាស​) តាមបែប​សិប្ប​និមិត្ត អាច​ឲ្យ​យើង​បង្កាត់​បាន​រហូតដល់​២០ ទៅ​២៥​មេ ក្នុងករណី​ពិសេស​ខ្លះ អាច​បង្កាត់​បាន​រហូត​៤០ ទៅ​៥០​ក្បាល​ទា​ញី​ក៏បាន​។ ភាគរយ​នៃ​អត្រា​បង្ក​កំណើត​មាន​រហូតដល់​៩៥​ភាគរយ ឯ​អត្រា​ញាស់​វិញ​អាច​ទទួលបាន​រហូតដល់​៨៥​ភាគរយ​។​
៣- របៀប​ទទួលយក​ទឹកកាម​ពី​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល

​ជ្រើស​រើសយក​ ទាកាប៉ា​ឈ្មោល មាន​អាយុ​ពី​២៦ ទៅ​២៨​សប្តាហ៍​មាន​រូបរាង​ល្អ​មិន​ពិការ​ផ្នែក​ណាមួយ មាន​សុខ​ភាពល្អ​ពេញវ័យ​សម្រាប់​បន្ត​ពូជ បន្ទាប់មក​យើង​រៀបចំ​ទ្រុង​មួយ​បួន​ជ្រុង ដើម្បី​បង្ខាំង​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​នោះ អាចធ្វើ​ពី​ឫស្សី ឬ​ធ្វើ​ពី​ដែក​ក៏បាន ទ្រុង​អាចមាន​កំពស់ ៦០​ស​.​ម ទទឹង ៦០​ស​.​ម និង​បណ្តោយ ៦០​ស​.​ម ត្រូវធ្វើ​វា​ឲ្យ​មាន​ទ្វារ​ពី​ខាងលើ​សម្រាប់​ដាក់​ស្នូក​ទឹក ស្នូក​ចំណី ដើម្បី​ឲ្យ​ងាយស្រួល​ដាក់​ទឹក និង​ចំណី និង​ងាយស្រួល​សម្រាប់​ការថែទាំ​វា​ផង​។ ជញ្ជាំង​របស់​ទ្រុង គួរ​ធ្វើ​ពី​សំណាញ់​បន្ទះ​រនាបឫស្សី លៃ​យ៉ាងណា​ឲ្យ​មាន​ប្រហោង​អាច​ឲ្យ​មាន​ខ្យល់​ចេញចូល​បានល្អ និង​ឲ្យ​ទា​អាច​មើល​ចេញមក​ខាងក្រៅ​បាន​។​

ត្រូវ​រក​ ទាកាប៉ា​ញី​ចំនួន​មួយ ឬ​ពីរ​ក្បាល​ដាក់​ក្នុង​ទ្រុង​មួ​យមក​រៀប​ដាក់​នៅជាប់​គ្នា​ជាមួយ​ទ្រុង​ របស់​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​នោះ​។ ទាកាប៉ា​ញី​ត្រូវ​រើសយក​ទា​ដែល​ពេញវ័យ​បន្ត​ពូជ ធ្វើបែបនេះ ដើម្បី​ជួយ​រំញោច​ឲ្យ​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​មាន​អារម្មណ៍​ចង់​បន្ត​ពូជ​។​
​អ្នកថែរក្សា​ ទា​ឈ្មោល​នេះ ត្រូវធ្វើ​អ្វី​ម្យ៉ាង​ដើម្បី​ជន្ល​វា​ជាមួយ​ទាកាប៉ា​ញី ដើម្បី​ឲ្យ​វា​កញ្ជ្រោល​ចង់​រួមភេទ​ជាមួយ​ទាកាប៉ា​ញី​ដែល​នៅក្បែរនោះ​។ វិធី​ជន្ល​អាចធ្វើ​ដោយ​របៀប​ច្រើនយ៉ាង និង​ត្រូវធ្វើ​ដោយ​សន្សឹមៗ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​។ ចំណី​សម្រាប់​បំប៉ន​ទា​ឈ្មោល និង​ការថែទាំង​ត្រូវធ្វើ​ឲ្យ​បាន​ទៀងទាត់​និង​ត្រឹមត្រូវ មិនត្រូវ​ធ្វេសប្រហែស​ឡើយ​។​
​ការ​រំញោច​ អារម្មណ៍​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​ឲ្យ​ចង់​រួមភេទ​នេះ គឺ​ប្រយោជន៍​ដើម្បី​យក​ទឹកកាម​របស់​វា ដូច្នេះ​ពេលវេលា​សម្រាប់​រំញោច​អារម្មណ៍​របស់​វា អាច​ប្រើពេល​ពីរ​-​បី​សប្តាហ៍​ដល់​បួន​សប្តាហ៍ ទើប​យើង​អាច​យក​ទឹកកាម​ពី​ទា​ឈ្មោល​នោះបាន​។​
​ដើម្បី​យក​ទឹកកាម​ពី​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​នេះ ត្រូវធ្វើ​នៅ​ម៉ោង​៦ ទៅ​ម៉ោង​៩​ព្រឹក មិនត្រូវ​ធ្វើ​នៅពេល​វេលា​ខុសពី​នេះឡើយ​។​
​សម្ភារៈ​ដែល​ត្រូវការ​ចាំបាច់​សម្រាប់​យក​ទឹកកាម​ពី​ទា​ឈ្មោល​នេះ​មាន :
  • ​កែវ​សម្រាប់​ដាក់​ទឹកកាម​ស្អាត អា​ចរក​ទិញ​នៅ​កន្លែង​លក់​សម្ភារៈ​ពេទ្យ​នៅក្បែ​វត្ត​មហាមន្ត្រី (អូឡាំពិក​)
  • ​គ្រឿង​ជាវ​ត្ថុ​រាវ​សម្រាប់​លាយ​ពង្រា​វ​ទឹកកាម​
  • ​បំពង់​បូ​ប និង​បំពង់​លាយ​ទឹកកាម​
  • ​គ្រឿង​សម្រាប់​បាញ់​ទឹកកាម​ទៅតាម​ទ្វារ​របស់​ទា​ញី​
៤- របៀប​យក​ទឹកកាម​ពី​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល
​យក​ទាកាប៉ា​ ញី ដែល​បាន​យកមក​បង្ខាំង​ក្បែរ​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​ដាក់ចូល​ទៅក្នុង​ទ្រុង​របស់​ ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​។ ដាក់​កន្ទុយ​ទាកាប៉ា​ឲ្យ​បែរ​ទៅខាង​អ្នក​ចាំ​យក​ទឹកកាម​។ ពេលនោះ ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​វា​និង​ព្យាយាម​ឡើង​ជាន់​ទាកាប៉ា​ញី អ្នកយក​ទឹកកាម​ត្រូវ​ត្រៀមខ្លួន​ឲ្យ​បានល្អ ព្រមជាមួយ​បំពង់​សម្រាប់​ត្រង​យក​ទឹកកាម​នៅក្នុង​ដៃ​ឲ្យ​ហើយ​ស្រេច នៅពេល​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​ដក​ពន្លៀន​ប្រដាប់បន្តពូជ​របស់​វា​មក​ខាងក្រៅ ដើម្បី​ស៊ក​ចូល​ទ្វារ​របស់​ទាកាប៉ា​ញី ត្រូវ​ប្រញាប់​យក​បំពង់​ដែល​បាន​ត្រៀម​ស៊ក​ប្រដាប់បន្តពូជ​ទៅក្នុង​បំពង់​ នោះ​ភ្លាម ដើម្បី​កុំ​ឲ្យ​ទឹកកាម​នោះ​ត្រូវបាន​បាញ់​បញ្ចូល​ទៅក្នុង​ទ្វារ​របស់​ ទាកាប៉ា​ញី បាន​ទឹកកាម​របស់​ទាកាប៉ា​ឈ្មោល​មាន​ចំណុះ​ត្រឹមតែ​ប្រហែល​ជាមួយ​ទៅ​ពីរ​មី​ ល្លី​ម៉ែត្រ​តែប៉ុណ្ណោះ ភ្លាមៗ​នោះ​ត្រូវ​ចាក់​វត្ថុ​រាវ​សម្រាប់​ពង្រា​វ​ទឹកកាម​ចូលក្នុង​បំពង់​ ត្រងទឹក​កាម​នោះ​ភ្លាមៗ ដោយ​ប្រើ​តាម​អត្រា​ទឹកកាម​បី​លាយ​ជាមួយ​វត្ថុ​រាវ​មួយ​អំពូល​។ បន្ទាប់ពី​បាន​លាយ​ពង្រា​វ​ទឹកកាម​រួចហើយ​ត្រូវ​បូម​វា​បញ្ចូល​ក្នុង​បំពង់​ ផ្ទុក​ទឹកកាម​សម្រាប់​ប្រើការ ក្នុង​បំពង់​ផ្ទុក​ទឹកកាម​មួយៗ អាច​យកទៅ​បង្ក​កំណើត​ឲ្យ​ទា​ញី (​ទាស​) បាន​ចំនួន ២៥​ក្បាល​។​
៥- របៀប​បង្ក​កំណើត​ឲ្យ​ទា​ញី (​ប្រភេទ​ទាស​)
​ត្រូវ​ជ្រើស​ យក​ទា​ញី​ដែលមាន​រូបរាង​ល្អ មាន​សុខ​ភាពល្អ មាន​មាឌធំ​ជាង​ទា​ដទៃ​នៅក្នុង​ហ្វូង និង​ជា​ទា​ញី​មាន​វ័យ​ត្រូវ​បន្ត​ពូជ​បាន​សម្រាប់​យកមក​បង្កា​ត់​។​
​ដាក់​ទា​ញី​ ឲ្យ​ឱនក្បាល​ចុះ ប្រើ​ភ្លៅ និង​ក្បាលជង្គង់​កៀប​ខ្លួន​ទា​ញី​ឲ្យ​ជាប់ បន្ទាប់មក​ប្រើ​ដៃ​ទាំងពីរ ដើម្បី​សង្កត់​រន្ធ​សម្ងាត់​របស់​ទា​ញី​រហូត​អាច​មើលឃើញ​ប្រដាប់បន្តពូជ​ របស់​ទា​ញី​លៀន​ចេញមក ឃើញច្បាស់​ប្រើ​ប្រដាប់​បាញ់​ទឹកកាម​បាញ់​ទឹកកាម​បញ្ចូល​ទៅក្នុង​ ប្រដាប់បន្តពូជ​របស់​ទា​ញី រាល់ពេល​បាន​បាញ់​ទឹកកាម​ឲ្យ​ទា​ញី​រួច ហើយ​ត្រូវ​ពិនិត្យមើល​កម្រិត​ទឹកកាម​ដែលមាន​សល់​នៅក្នុង​បំពង់​ជា​រៀងរាល់​ លើក ដើម្បី​ធានា​ឲ្យ​បាន​ថា ចំនួន​ទឹកកាម​មាន​គ្រប់គ្រាន់​សម្រាប់​ទា​ចំនួន ២៥​ក្បាល​។​
​ត្រូវធ្វើ​បែបនេះ​ជាថ្មី ក្រោយមក​ចំនួន​៤​ថ្ងៃក្រោយ ដើម្បី​ធានា​ពី​ការ​អាច​ឲ្យ​ទឹកកាម​បង្ក​ជា​កំណើត​ឲ្យ​ពង​របស់​ទា​ញី​បាន​។
៦- របៀប​ភ្ញាស់ពងទា​កូនកាត់​

  • ​ការ​ភ្ញាស់ពងទា ពូជ​បង្កាត់​នេះ គឺ​មិនមាន​អ្វី​ខុសគ្នា​ពី​ការ​ភ្ញាស់ពងទា​ធម្មតា​នោះដែរ​។​
  • ​ពេលវេលា​នៃ​ ការ​ញាស់​របស់​ទា​ពូជ​កាត់​នេះ គឺមាន​វេលា ៣២​ថ្ងៃ អាស្រ័យហេតុនេះ បន្ទាប់ពី​យើង​បានដាក់​ភ្ញាស់​ទា​ក្នុង​ទូ​ភ្ញាស់​បាន ២៨​ថ្ងៃ ដល់ ២៩​ថ្ងៃ ហើយ​ពង​ចាំបាច់​ត្រូវបញ្ជូន​ចូល​ម៉ាស៊ីន​ញាស់​មួយ​ផ្សេងទៀត។​
  • ​កូន​ទា​កាត់ ​ពូជ​នេះ ពេល​ញាស់​ចេញមក មាន​សម្បុរ​រោម​បីយ៉ាង : ពណ៌​លឿង​ក្រូចឆ្មា មាន​ស្នាម​អុជៗ​នៅត្រង់​ក្បាល អាចមាន​ចំនួន ២០​ភាគរយ​។ ពណ៌​លឿង​ក្រូចឆ្មា មាន​ស្នាម​អុជៗ​នៅ​ក្បាល និង​នៅ​ខ្នង មាន​ប្រមាណ​ជា​៦០​ភាគរយ​។ ពណ៌​ប្រផេះ​មាន​លាយ​លឿង មាន​ប្រមាណ​ជា ២០​ភាគរយ​។​

កូន​ទា​ បង្កាត់​ពូជ​នេះ ការលូតលាស់​របស់​វា​លឿន តែ​ពូជ​បង្កាត់​នេះ ទោះបី​មាន​ឈ្មោល មាន​ញី ប៉ុន្តែ​ការបន្ត​ពូជ​របស់​ពួកវា មិនអាច​ធ្វើទៅ​បានឡើយ ឯការ​បង្កាត់​នេះ​ទៀតសោត គឺ​ធ្វើ​ដើម្បី​តែ​សម្រាប់​លក់​ជា​សាច់​ប៉ុណ្ណោះ មិនមែន​សម្រាប់​យកមក​បង្កើត​ពូជ​ថ្មី​ឲ្យ​វា​បន្ត​ពូជ​បានឡើយ​។​

​ចំពោះ​ ការចិញ្ចឹម​វារ​ហូត​ធំ​នោះ​វិញ គឺ​ធ្វើ​ដូចគ្នា​ទៅ​និង​ការចិញ្ចឹម​ទា​បែប​ដទៃ​ដែរ តែ​ប្រើពេល​ខ្លី​ជាង និង​ប្រើ​ចំណី​តិចជាង​។ ពូជ​ទា​ថ្មី​នេះ វា​មាន​សក្តានុពល​ផ្នែក​ពាណិជ្ជកម្ម​ច្រើនជាង ព្រោះ​សាច់​វា​ឆ្ងាញ់​ជាង​ទា​ដទៃ​៕

បង្កើតកែឆ្នៃ-​ផលិត​ឧស្ម័ន​ប្រើ​លាមក​មាន់​ជ្រូក

វិធី​ផលិត​ជីវឧស្ម័ន​ប្រើ​លាមក​មាន់ និង​ជ្រូក​ជា​វត្ថុធាតុដើម​

យើង​ធ្លាប់​ដឹង​នា​ពេល​កន្លង​មក​ហើយ ពី​វិធី​ផលិត​ជីវឧស្ម័ន​ដោយ​ប្រើប្រាស់​លាមក​គោ​មក​ធ្វើ​ជា​វត្ថុធាតុដើម ។​
​ពេលនេះ យើងខ្ញុំ​សូម​នាំយក​មក​បង្ហាញ​ពី​វិធី​ផលិត​ជីវឧស្ម័នដែលអាចផលិត​ហ្គាស​ រហូតដល់​ទៅជិត ២០០​លីត្រ សម្រាប់​លាមក​មាន់​ចំនួន ១៥០​គ​.​ក ។​
​​ដើម្បី​ផលិត​ឧស្ម័ន​ពី​លាម​កមាន់​នេះ យើង​ត្រូវការ​សម្ភារៈ​មួយចំនួន​ដូច​ខាងក្រោម​នេះ :
​​ធុង​មួយ​ដែល​មាន​ទំហំ​ប៉ុន​ធុងសាំង ឬ​តូច​ជាង ល្មម​អាចដាក់​លាមក​មាន់បាន​ចំនួន ១០០-១៥០​គ​.​ក។ ធុង​នេះ​ត្រូវមាន​គំរប​ដែល​អាច​បិទ​ជិត​មិន​ឲ្យ​ខ្យល់​ចេញចូល​បាន និង​មាន​កម្រាស់ ២mm ឡើងទៅ កាន់តែ​ក្រាស់​គឺ​កាន់តែ​ល្អ យើង​អាច​ប្រើ​ធុង​ខ្យល់​ខ្នាត​ធំ​យកមក​ធ្វើ​ក៏​បាន តែ​ត្រូវ​មាន​កន្លែង​សម្រាប់​ដាក់​លាមក​មាន់​ចូល និង​យកចេញ ។ (​សូម​មើលរូប​) ធុងសាំងក្រាស់ក៏អាចប្រើបាន តែត្រូវលាបថ្នាំការពារច្រេះ និងលាបថ្នាំពាសកុំឲ្យលេចធ្លាយបាន ។
  • ​កែវ​សម្រាប់​លាង​ហ្គាស​ចំណុះ ៥​លីត្រ​មួយ​ដែល​មាន​គំរប​អាច​ឲ្យ​យើង​បើក​បិទ​បាន តែ​មិន​មាន​ឲ្យ​ខ្យល់​ចេញចូល​បានឡើយ ។​
  • ​ទុយោ​ទឹ​កក្តៅ សម្រាប់​បង្ហូរ​ហ្គាស​ចេញ​ប្រវែង ៤​ម៉ែត្រ ទំហំ​របស់​ទុយោ​គឺ យក​ប៉ុន​ទំហំ​ទុយោ​បូម​ខ្យល់ ។​
  • ​ក្បាល​វ៉ាន​ខ្នាត​តូច​ធ្វើ​ពី​ស្ពាន់​ធុន​ល្អ​សម្រាប់​បើក​បិទ​ហ្គាស​ចំនួន ២ យើង​អាច​យក​ខ្នាត ២១mm មក​ប្រើ​បាន ។​
  • លាម​កមាន់​​កសិកម្ម ឬ​លាមក​មាន់ស្រុក​ធម្មតា និង​លាមក​ជ្រូកស្មើ ៧៥% ចំបើង​ចំនួន ២៥% នៃ​ចំណុះ​សរុប ។​
  • ពោះវៀន​កង់ឡាន​ខ្នាត​ធំ​មួយ តែ​ត្រូវ​យក​ទៅឲ្យ​ជាង​ប៉ះ​កង់​បណ្តុះ​ក្បាលវ៉ាល​មួយទៀត (​មួយ​សម្រាប់ឲ្យ​ចូល​និង​មួយទៀត​សម្រាប់​ឲ្យ​ចេញ​យកមកប្រើ​) ។​
  • យើង​អាច​ប្រើ​ហ្គាស​នេះ សម្រាប់​ចំអិន​ម្ហូបអាហារ ឬ​អាច​ប្រើ​វា​សម្រាប់​ជា​ជំនួស​សាំង​ទាំងស្រុង​តែ​ម្តង​ក៏​បាន (​សម្រាប់​ម៉ាស៊ីន​សាំង​)
  • បើ​យើង​នឹង​ប្រើ​វា​ជា​ហ្គាស​សម្រាប់​ចំអិន​អាហារ​សូម​ទិញ​ចង្ក្រានហ្គាស​មួយ និង​ក្បាល​វ៉ាន​សម្រាប់​បើក​បិទ​មួយទៀត​ជា​បន្ថែម
​វិធី​ផលិត :
  • លាយ​ច្របល់​លាមក​ជ្រូក និង​មាន់​ចូល​គ្នា​ឲ្យ​សព្វ​ល្អ(50% លាមកមាន់ និង 50% លាមកជ្រូក) ចំបើង​កាត់​ខ្លីៗ​ប្រវែង​មួយ​ថ្នាំងដៃ ត្រាំ​ទឹក​ឲ្យ​សើម​រួច​ពូត​ឲ្យ​ស្ងួត​អស់​ទឹក​យក​មក​លាយ​ច្របល់​ជាមួយគ្នា ។​
  • ​​ដាក់​ល្បាយ​នេះ​លើ​កម្រាល​មួយ​ប្រោះ​ ទឹក​វាឲ្យ​សព្វ​ត្រឹម​សើម​ល្មម ទុក​សំដិល​ក្នុង​ម្លប់​៧​ថ្ងៃ ទើប​ដាក់ចូល​ក្នុង​ធុង​ទាំងអស់ ដាក់​គម្រប​គ្រប ដាក់​ទ្រនាប់​កៅស៊ូ​ធ្វើ​ជា​រនាំង​ឃាត់​ខ្យល់ ចាប់​ឡោ​ស៊ី​ឲ្យបាន​ជិត​ល្អ ។​
  • ​​យើង​មិន​មាន​ដាក់​ទឹក​ដូច​ជា​ការ​ធ្វើ​ដោយ​ប្រើ​លាមក​គោ​ឡើយ នេះ​គឺជា​វិធី​បែប​ស្ងួត ។​
  • ​​ធ្វើ​ទីកន្លែងមួយ ឬ​ប្រើ​អ្វី​មួយ​ធំ​ដាក់​អាចម៍រណា ឬ​អង្កាម​បាន ។ យក​ធុង​នេះ​ដាក់​ចំ​កណ្តាល ដាក់​អាចម៍រណា ឬ​អង្កាម​ជុំវិញ និង​ពី​ខាងក្រោម​ធុង​នេះ ដើម្បី​រក្សា​កំដៅ​របស់​វាឲ្យ​ស្ថិតនៅ​ក្នុង​កម្រិត ២៩ ទៅ ៣២ ដឺ​ក្រេ (C ដឺ​ក្រេ​) ។ កំដៅ​តិចជាង​នេះ ឬ​ច្រើន​ជាង​នេះ​នឹង​មិន​មាន​ហ្គាស​ចេញមក​ទេ។ យើង​អាច​ដឹងថា មាន​ហ្គាស ឬ​គ្មាន​ហ្គាស​ដោយ​ការមើល​នាឡិកា​វាស់​សម្ពាធ ដែល​យើង​បានដាក់​ភ្ជាប់​លើ​គម្រប​ធុង ។ បើ​មាន​សម្ពាធ​កើន​ឡើង​នោះ ទ្រនិចនាឡិកា​វា​នឹង​កើនឡើង​ដែរ ។ ហ្គាស​ដែល​ផលិត​បាន​នេះ ចាំបាច់​ត្រូវ​លាង​សិន​មុន​ពេល​អាច​ប្រើ​ការ​បាន យើង​អាច​លាង​ហ្គាស​នេះ​បាន ដោយ​គ្រាន់តែ​ធ្វើ​តាម​វិធី​ដូចខាងក្រោម​នេះ :
  • ​​ប្រើ​ដប​ឬ​កែវ​ធំ​មួយ​សម្រាប់​ដាក់​ទឹក​លាង :
  • ប្រើ​ទុយោ​ថ្លា​សម្រាប់​លាង​ហ្គាស​
  • ​ហ្គាស​នឹង​ត្រូវបាន​ផលិត​ដោយ​ពេលវេលា​ ខុសគ្នា វា​អាច​ត្រូវការ​ពេល​ត្រឹម 2-3​ថ្ងៃ ទៅ​១​សប្តាហ៍​ដើម្បី​ឲ្យ​យើង​អាច​ទទួលបាន​ហ្គាស​នេះ​មក​ប្រើ ។​
  • ​ព្រមាន : សូម​ប្រយ័ត្ន​ពេល​ធ្វើ​អ្វីមួយ​នៅក្បែរ​កន្លែង​ផលិត​ហ្គាស​នេះ ហាម​មិនឲ្យ​មាន​ពិសារ​បារី ឬ មាន​ភ្លើង​នៅក្បែរ​ជាដាច់ខាត លើកលែង​តែ​ត្រង់​ទី​មាន​ចង្ក្រាន​ត្រូវ​ប្រើ ។​
  • ​​ក្នុង​ករណី​ចាំបាច់​យើង​អាច​ទិញ​ ប្រដាប់​វាស់កំដៅ សម្រាប់​វាស់​ស្ទង់កំដៅ​ខាងក្រៅ​ធុង ឬ​ប្រើ​ឧបករណ៍​ស្ទង់កំដៅ​ណាមួយ​ដែល​យើង​អាច​ដាក់​ចូល​ក្នុង​ធុង​នោះបាន ដើម្បី​យើង​អាច​បាន​ដឹង​កំដៅ​របស់​វា ។ នៅពេល​មាន​ធាតុអាកាស​ត្រជាក់ យើង​អាច​ប្រើ​ក្រណាត់​ហ៊ុំ​ជុំវិញ​ធុង​នោះ​បាន តែ​ត្រូវ​លៃ​ធ្វើយ៉ាងណា​ឲ្យ​វា​មាន​កំដៅ ត្រឹម​ចន្លោះ ២៩ ទៅ ៣២ ដឺ​ក្រេ បាន​ហើយ។​
​ហ្គាស​ដែល​ទទួលបាន​អាច​ប្រើ​បាន​រយៈពេល ​ចំនួន ៣-៧​ខែ សម្រាប់​ការដាំ​ស្ល ក្នុង​គ្រួសារ​មួយ​តូច។ យើង​មិន​មាន​ត្រូវ​ធ្វើ​អ្វី​ទាំងអស់​ក្រៅតែពី​ការត្រួតពិនិត្យ​ទៅលើ​កំដៅ​ របស់​វា និង​ការពារ​កុំឲ្យ​វាលិច​ធ្លាយ​តែប៉ុណ្ណោះ ។ មិន​ចាំបាច់​ត្រូវ​ថែម​អ្វីមួយ​ឡើយ យើង​អាច​ប្រើ​វា​រហូត​វា​លែង​ផលិត​ហ្គាស​ចេញ​មក​ទៀត ទើប​យើង​ធ្វើ​វា​សារជាថ្មី ។ កាកសំណល់​ដែល​យើង​បាន​យក​ចេញ​មក​នោះ អាច​ប្រើ​ធ្វើ​ជា​ជី​ដាក់​ដំណាំ ឬ​លាយ​ទឹក​ស្រោច​ដំណាំ​ក៏បាន ។​

Wednesday, September 14, 2016

រូបមន្តចំណីមាន់(គឹតជាគីឡូក្រាម)

រូបមន្តចំណីមាន់(គឹតជាគីឡូក្រាម)


ធ្វើ​ចំណី​ឱ្យ​ក្រួច​ដោយ​ខ្លួនឯង

​បើ​ធ្វើ​ចំណី​ឱ្យ​ក្រួច​ដោយ​ខ្លួនឯង យើង​ត្រូវ​ផ្សំ​ដោយ​រូបមន្ដ​ពី​ពេល​វា​ញាស់​រហូតដល់​២១​ថ្ងៃ ៖​ ​  ​​

  • ពោតក្រហម​ ​២៧ ​ ​
  • សណ្ដែកសៀង​ ​៨ ជំនួស​ដោយ​ម្សៅដំឡូង​ប​ត្រាវ ថោក​ជាង​ ​  ​
  • កន្ទក់​ធុន​ល្អ​ ​ ​៨ ​ 
  • ​ពោត​សាឡី​ ​ ​១៥ ជំនួស​ដោយ​ចុងអង្ករ​ទាំងស្រុង​បាន​ ​ 
  • ​ម្សៅ​ត្រី​ស្ងួត​ ​ ​១០​ ​ ​  ​
  • ព្រី​ម៉ិច​ ​ ​២.៥ ​ 
  • ​ម្សៅ​សំបក​ងាវ​៥​ 
  • លាយ​ចំណី​មាន់កូន​ ​២៧.៥
  • ----------បន្ថែម------------បន្ថែម-------------------បន្ថែម
  • អំបិល​  ០,៥
  • ស៊ូបពែបូកាឈិក  ២
  • ម្សៅឆ្អឹងម៉ត់  ០,៥០

​- ​ ​​ចាប់ពី​អាយុ​៤​ទៅ​៦​សប្ដាហ៍ ៖​ ​ ​ ​

  • ​ពោតក្រហម​ ​៣១ ​ ​
  • សណ្ដែកសៀង​ ៤ ជំនួស​ដោយ​ម្សៅដំឡូង​ប​ត្រាវ ថោក​ជាង​ 
  • ​ កន្ទក់​ធុន​ល្អ​ ​ ​៨ ​ ​
  • ពោត​សាឡី​ ​ ​១៤ ជំនួស​ដោយ​ចុងអង្ករ​បាន​ ​ 
  • ​ម្សៅ​ត្រី​ស្ងួត​ ​ ​១០​ ​ ​ 
  • ​ព្រី​ម៉ិច​ ​ ​២.៥ ​ 
  • ម្សៅ​សំបក​ងាវ​ ​៥​ ​ ​ ​
  • លាយ​ចំណី​មាន់​ធំ​ ​២៧.៥
  • -----------បន្ថែម----------------------បន្ថែម---------------បន្ថែម-------------------
  • អំបិល​  ០,៥
  • ស៊ូបពែបូកាឈិក  ២
  • ម្សៅឆ្អឹងម៉ត់  ០,៥០
ពេល​ក្រួច​ចាប់ផ្ដើម​ផ្ដល់​ផល៖ក្រួច​ញី​ចាប់ផ្ដើម​ពង​នៅពេល​វា​មាន​ អាយុ​ចំនួន ៧​សប្ដាហ៍ (៤៩​ថ្ងៃ​) វា​អា​ចពង​បាន​រហូត​២៨០ ក្នុង​មួយ​រដូវ​កាល​នៃ​អាយុ​របស់​វា

​ការចិញ្ចឹម-ត្រី​អណ្តែង​ក្នុង​រណ្តៅ​ប្លា​ស្ទិក

បទពិសោធន៍​ចិញ្ចឹម​ត្រី​អណ្តែង​ក្នុង​រណ្តៅ​ប្លា​ស្ទិក

ការចិញ្ចឹម ​ត្រី​ក្នុង​ថង់​ប្លា​ស្ទិក ជា​បទពិសោធន៍​មួយ​ដែល​ពេញ​និយម​របស់​កសិករ ។ ក្រោយពី​បាន​អាន​ទស្សនា​វ​ដ្តី​កសិក​រតែងតែ​ចាប់អារម្មណ៍ ហើយ​យក​ទៅ​អនុវត្តន៍​តាម​បាន​ជោគជ័យ​គ្រប់ៗ​គ្នា នៅ​តាម​គ្រប់​តំបន់ ។ បច្ចេកទេស​នេះ​មាន​លក្ខណៈ​ងាយស្រួល និង​លក្ខខណ្ឌ​សមស្រប​សម្រាប់​កសិករ​ដែល​មាន​ដី​តូច និង​ចំណាយ​អស់​តិច ។ ក្រោយ​ពី​ចិញ្ចឹម​បាន ៦ ខែ គាត់​ចាប់​លក់បាន ២០ គីឡូក្រាម​ម្តង ដោយ​ត្រី​មួយ​មាន​ទំងន់ ៣ ខាំ និង​ចាប់​លក់បាន ៣ ដង ។ ការចិញ្ចឹម​ត្រី​នេះ អាច​ធ្វើឲ្យ​ជីវភាព​គាត់​បាន​ល្អប្រសើរ ១ កំរិត ។
​លោកពូ រស់ ម៉ៅ រស់នៅ​ភូមិ​ពញ្ញា​អង្គរ ​ឃុំ​វត្ត​អង្គ​ខាងជើង ស្រុក​បន្ទាយមាស ខេត្ត​កំពត ។ គាត់​មាន​ប្រសាសន៍ថា ការ​ដែលគាត់​ចិញ្ចឹម​ត្រី​បាន ល្អ​នេះ​ដោយសារតែ​គាត់​អនុវត្ត​តាម​បច្ចេកទេស​ដូចខាងក្រោម ​:
១.​ការជ្រើសរើស​ទីតាំង
​​កន្លែង​ ចិញ្ចឹម ត្រូវជ្រើ​សរើស​មើល​ក្បែរ​ប្រភពទឹក​ងាយស្រួល​ផ្លាស់ប្តូរ​ទឹក ដី​ទួល​ខ្ពស់​មិន​លិច​ទឹក និង​ជា​កន្លែង​វាល​មិន​ម្លប់​ពេក ហើយ​នៅ​ជិត​ផ្ទះ​ងាយស្រួល​មើលថែរក្សា ។​
២.​ការរៀបចំ​កន្លែង​ចិញ្ចឹម
​គាត់​រៀបចំ​ រណ្តៅ​ដែល​មាន​ទំហំ​បណ្តោយ ៤ ម៉ែត្រ ទទឹង ២,៥ ម៉ែត្រ និង​ជម្រៅ ០,៩ ម៉ែត្រ ។ រណ្តៅ​គាត់​ជីក​ឲ្យមាន​ជើងទេ កុំ​ឲ្យ​បាក់​ដី រួច​ក្រាល​ថង់​ប្លា​ស្ទិក​ឲ្យ​សល់​ប្រហែល ២ តឹក ចេញ​ពី​មាត់​រណ្តៅ ដើម្បី​ដាក់​ដី​ទប់​ពីលើ ។ ក្រោយពេល​ក្រាល​ហើយ គាត់​បាន​ដាក់​ភក់​បាត​ត្រពាំង​កំរាស់ ១ តឹក សព្វ​ពេញ​បាត​រណ្តៅ ក្រោយមក​គាត់​បាន​បាច​កំបោរ​ចំនួន ២ ខាំ ដើម្បី​សម្លាប់​មេរោគ​ក្នុង​រណ្តៅ បន្ទាប់មក​ទុកចោល​រយៈពេល ២ ថ្ងៃ ទើប​បូមទឹក​ចូល​ឲ្យ​ពេញ​រណ្តៅ ។ ដើម្បី​បង្កើត​ប្លង់តុង ( សត្វល្អិត​ជា​ចំណី ) គាត់​បានដាក់ទន្រ្ទានខែត្រចំនួន ២ ដុំ (មួយដុំប្រហែល ១ គីឡូក្រាម) និងបាន​ដាក់​អាចម៍គោ​ចំនួន ២ គីឡូក្រាម ដោយ​ខ្ចប់​នឹង​ស្បៃ​ឈឹប ដើម្បី​ងាយស្រួល​រំលាយសារ​ធាតុ ។ រយៈពេល ១ សប្តាហ៍ ក្រោយពីទឹក​មាន​ប្លង់តុង​ល្អ​ហើយ គាត់​ស្រង់​ទន្ទ្រាន​ខែត្រ និង​លាមក​គោ ទើប​អាច​ដាក់​កូន​ត្រី​ចិញ្ចឹម​បាន ។
៣. ការដឹកជញ្ជូន​ និង​បរិមាណ​លែង​កូន​ត្រី​
​កូន​ត្រី​ របស់គាត់​ដែល​ដាក់​ចិញ្ចឹម​បាន​ទិញ​មក​ពី​ស្ថានីយ៍​ភ្ញាស់​កូន​ត្រី ។ ក្រោយ​ពេល​មកដល់​ផ្ទះ គាត់​បាន​ដាក់​ថង់​កូន​ត្រី​ក្នុង​រណ្តៅ​ដែល​មាន​ដាក់​ទឹក​ពេញ ហើយ​មាន​ប្លង់តុង​រយៈពេល ១០ នាទី ដើម្បី​ឲ្យ​កូនត្រី​មានភាព​ស៊ាំក្នុង​ទឹក ។ ក្រោយមកទៀត គាត់​បាន​ស្រាយ​មាត់​ថង់ ហើយ​បាចទឹក​បញ្ចូល​បន្តិច​ម្តងៗ​ឲ្យ​កូនត្រី ចេញ​តាម​ដំណើរ​កុំ​ឲ្យ​កូម​ត្រី​មាន​ភាព​ភ័យរន្ធត់ ។ កូន​ត្រី​ដែល​គាត់​ដាក់​ចិញ្ចឹម​មាន​ចំនួន ៤២០ ក្បាល ។ ក្នុងនោះ​ត្រី អណ្តែង​ស្រែ​គាត់​ដាក់​ចំនួន ២០​ក្បាល ប៉ុន្តែ​ត្រូវ​ក្រៀវ​ដោយ​យក​កន្ត្រៃ​កាត់​ក្រចក​ចុង​ធ្មុង​វា​ចោល ដើម្បី​វា​លូតលាស់​លឿន ( កុំ​កាត់​ជ្រៅ​ពេក ) ។​
៤.​ប្រភេទ​ចំណី និង​ការផ្តល់​ចំណី​
​​ចំណី​ដែល​ គាត់​បាន​ផ្តល់​ឲ្យ​ត្រី​ស៊ីមាន កន្ទក់ កណ្តៀរ ពោះវៀន​មាន់ ទា ពស់​ងាប់ ជន្លេន ។ ចំណី​កូន​ត្រី​ដំបូង​គឺ បាយ បបរ​លាយ​ជាមួយ​កន្ទក់ ចំណី​នេះ​ឲ្យ​ស៊ី​រយៈពេល ១ សប្តាហ៍ ក្រោយមក​គាត់​បន្ថែម​ចំណី ផ្សេងទៀត​ដូចជា កណ្តៀរ ជន្លេន​ងាប់ និង​បាយ​លាយ​ជាមួយ​កន្ទក់​ឲ្យ​ស៊ីចំនួន​ពីរ​ដង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ ( ចំនួន​កន្ទក់ ១ គីឡូក្រាម ) ។​
៥.​ការគ្រប់គ្រង និង​ថែទាំ​
​​ចំពោះ​ទឹក គាត់​ប្តូរ ១ ខែម្តង ដោយ​ដង​ចេញ ៥ ប៉ោ​ត និង​ដង​ដាក់​វិញ ៥ ប៉ោ​ត ហើយ​គាត់​បាន​ធ្វើ​របាំង​ស្បៃ​ការពារ​ជុំវិញ​មាត់​រណ្តៅ ដើម្បី​ការពារ​សត្វ​ជ្រូក គោ មាន់ ទា និង​ពិសេស​ការពា​រការ​លោត​ចេញ ឬ ឡើង​ពី​រណ្តៅ ។ នៅ​ពេល​ដាក់​ចំណី គាត់​តែងតែ​គោះ​ឈើ​ដើម្បី​ហៅ​ត្រី​ឲ្យ​ស៊ី​ចំណី ។ ក្រៅ​ពី​គាត់​ផ្តល់​ចំណី គាត់​តែង​មើល​ជុំវិញ​រណ្តៅ​ក្រែង​មាន​ពស់ ឬ កង្កែប ឬ កណ្តុរ កាត់រ​បាំង​របស់គាត់ ។​
៦.​ការប្រមូល​ផល​
​​ក្រោយ​ពី​ ចិញ្ចឹម​បាន​រយៈពេល ៦ ខែ ត្រី​អណ្តែង​របស់គាត់​លូតលាស់​លឿន​ពី ២,៥ ខាំ ទៅ ៣ ខាំ ក្នុង​មួយ​ក្បាល ។ គាត់​ប្រមូល​ផល​ដោយ​ដង​លក់​ម្តង​ចំនួន ២០ គីឡូក្រាម ។ លក់​បាន​ចំនួន ៣ ដង ទើប​អស់ ។​ សរុប​នៃ​ការលក់​ត្រី ទាំងអស់​បាន ៣៦០ ០០០ រៀល ។ ក្នុង​ការចិញ្ចឹម​ត្រី​នេះ​គាត់​ចំណាយ​ទិញ​កូន​ត្រី ៣៦ ០០០ រៀល ថង់​ប្លា​ស្ទិក ៥០០០០ ( ថង់​ប្លា​ស្ទិក​អាច​ប្រើ​បាន ៣ ដង ) ស្បៃ​ឈឹប ១២ ០០០ រៀល ។ សរុប​គាត់​ចំណាយ​អស់ ៩៨ ០០០ រៀល ។ ដូចនេះ គាត់​ទទួលបាន​ចំនួន​សុទ្ធ ៦២៦ ០០ រៀល ដោយ​មិន​គិត​ពី​ការបិភោគ ក្នុង​គ្រួសារ ។​
៧.​ចំណាប់​អរ​ម្មណ៍​

​តាមរយៈ​ ការចិញ្ចឹម​ត្រី​ដែល​ទទួល​ជោគជ័យ​នេះ លោកពូ​បាន​មានប្រសាសន៍ថា ការចិញ្ចឹម​នេះ​មិន​ចំណាយពេល​ច្រើន មិន​លំបាក​ថែទាំ មិន​ចំណាយ​ទន់​ច្រើន មិន​ត្រូវការ​កន្លែង​ធំ ពិសេស​ចំណីងាយ​រក​មិន​ចាំបាច់​ទិញ​គេ ។ ម្យ៉ាងទៀត​អាច​ផ្គត់ផ្គង់​ធ្វើ​ម្ហូប​បរិភោគ​ប្រចាំថ្ងៃ ហើយ​ឆ្នាំក្រោយ​គាត់​នឹង​ពង្រីក​ថែម​មួយ​រណ្តៅ​ទៀត និង​ជួយ​ផ្សព្វផ្សាយ​ដល់​អ្នក​ភូមិ​ឲ្យ​គាត់​យល់ ហើយ​ចិញ្ចឹម​ដូច​គាត់​ដែរ៕
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
អ្នកជំនាញ​កសិកម្ម បាននិងកំពុង​អនុវត្តន៍​គម្រោង​ចិញ្ចឹម​ត្រូវ ដោយបាន​រៀបចំ​អាង​ចិញ្ចឹម​ត្រូវ​គំរូ​ប្រមាណ ជាង​២០​អាង ដើម្បី​ដាក់តាំង​បង្ហាញ​។ អាង​ត្រី​បង្ហាញ​នេះ គឺ​រៀបចំឡើង​ដោយ​ក្រុមការងារ​អភិវឌ្ឍន៍​ភូមិ​ធម្មជាតិ​រុន​តា​ឯក ក្នុង​បំណង​ឲ្យ​ប្រជាពលរដ្ឋ​នៅ​ទីនោះ ចាប់អារម្មណ៍​ក្នុងការ​ចិញ្ចឹម​ត្រី ដើម្បី​រកប្រាក់​ចំណូល​ចូល​គ្រួសារ​។​

អ្នកជំនាញ​បាន​ជំរុញ​ឲ្យ​ប្រជាពលរដ្ឋ ជាពិសេស​ពលរដ្ឋ​រស់​នៅក្នុង​ភូមិ​ធម្មជាតិ​រុន​តា​ឯក គួរ​ចិញ្ចឹម​ត្រី​ក្នុង​អាង​ប្លា​ស្ទិ​ក​។ អ្វីដែល​ពិសេស​នោះ គឺ​ការចិញ្ចឹម​ត្រី​អណ្ដែង ដែលជា​ប្រភេទ​ត្រី​ងាយស្រួល​ចិញ្ចឹម និង​មាន​ទីផ្សារ​ល្អ​សម្រាប់​កសិករ​។​

​អាង​ប្លា​ស្ទិ​ក ដោយ​ចិញ្ចឹម​ត្រូវ​អណ្ដែង​ជាង​២០​អាង ត្រូវបាន​រៀបចំឡើង​ដោយ​ក្រុម​អ្នកជំនាញ​កសិកម្ម ក្នុងភូមិ​ធម្មជាតិ​រុន​តា​ឯក​។ លោក កែវ ដូ​រ៉េ មន្ត្រី​កសិកម្ម​នៃ​អាជ្ញាធរ​ជាតិ​អប្សរា និង​ត្រូវបានចាត់តាំង​ឲ្យ​មកជួយ​អភិវឌ្ឍន៍​ក្នុងភូមិ​អភិវឌ្ឍន៍​ខាងលើ បាន​ឲ្យ​ដឹងថា ការចិញ្ចឹម​ត្រី​អណ្ដែង គឺមាន​ភាពងាយស្រួល ហើយ​កសិករ​អាច​រក​ចំណី​បាន​ដោយ​ខ្លួន​។ ចំណី​របស់​ត្រី​អណ្ដែង​រួមមាន កាកសំណល់​ផ្ទះបាយ ចក កណ្តៀរ​ជាដើម​។ នេះ​ជាការ​បញ្ជាក់​របស់លោក ដូ​រ៉េ​។​

លោក ដូ​រ៉េ បន្ថែមទៀតថា ត្រី​អណ្ដែង​អាចដាក់​ក្នុង​ចិញ្ចឹម​ក្នុង​ដង់ស៊ីតេ​ខ្ពស់ ងាយស្រួល​ចិញ្ចឹម ហើយ​លូតលាស់​លឿន គឺ​ត្រឹម​រយៈពេល​៣​ទៅ​៤​ខែ​តែប៉ុណ្ណោះ គេ​អាច​ចាប់​លក់បាន​។ ក្នុងអំឡុងពេល​៣​ទៅ​៤​ខែ វា​អាចមាន​ទម្ងន់​ពី​២ ទៅ​៣​ខំ​ក្នុង​មួយ​ក្បាល ហើយ​អាច​លក់​ក្នុងតម្លៃ​ពី ៨​ពាន់​ទៅ​១​ម៉ឺន​រៀល​។ សម្រាប់​ទីផ្សារ​វិញ ក្រៅពី​ផ្គត់ផ្គង់​ដល់​អ្នកភូមិ​ក្នុង​រុន​តា​ឯក លោក ដូ​រ៉េ បញ្ជាក់ថា ទីផ្សារ​ត្រី​អណ្ដែង ក៏បាន​ធ្លាយ​ដល់​ខាងក្រៅ​ភូមិ​ផងដែរ​។​

​វា​គ្រាន់តែ​ជាការ​ចិញ្ចឹម ក្នុង​អាង​បង្ហាញ​តែប៉ុណ្ណោះ​។ គោលដៅ​ពិត​របស់​អ្នកជំនាញ គឺ​ចង់​ឲ្យ​ប្រជាពលរដ្ឋ ដែល​រស់នៅ​ក្នុងភូមិ​ធម្មជាតិ​រុន​តា​ឯក ចាប់អារម្មណ៍​មក​ចិញ្ចឹម​ត្រី​ប្រភេទ​នេះ ដើម្បី​រក​ចំណូល​បន្ថែម​។ លោក ដូ​រ៉េ បាន​លើកទឹកចិត្ត​ដល់​ប្រជាពលរដ្ឋ គួរ​ចិញ្ចឹម​ត្រី​អណ្ដែង ដែលជា​ប្រភេទ​ត្រី​ងាយស្រួល​ចិញ្ចឹម ហើយ​ពួកគេ​អាចមាន​ពេល​ច្រើន​សម្រាប់​ធ្វើការ​អ្វី​ផ្សេង​បាន​។ លោក ដូ​រ៉េ ពន្យល់ថា​៖« ក្នុង​មួយថ្ងៃ យើង​ដាក់​ចំណី​វា​នៅ​ម៉ោង ៧​ព្រឹក​ម្តង និង​ម៉ោង​៤​រសៀល​ម្តង​។ វា​ចំណាយ​តិច និង​អាច​ចំណេញ​បាន​ច្រើន​គួរសម​»​។​

​ចំពោះ​ដើមទុន​ក្នុងការ​ចិញ្ចឹម​ត្រី​អណ្តែង​ក្នុង​អាង​ប្លា​ស្ទិ​ក គឺ​គេ​ត្រូវ​ចំណាយ​ប្រមាណ ៥០​ម៉ឺន​រៀល លើ​ផ្ទៃ​អាង​ដែលមាន​ទំហំ ១០​ម៉ែត្រការ៉េ និង​អាចដាក់​កូន​ត្រី​បាន ៤៥០​ក្បាល​។ កសិករ​អាច​លក់បាន​ក្នុង​មួយ​អាង បាន​ពី​៨០​ន​ម៉ឺន​រៀល​ឡើងទៅ​។ យ៉ាងណា ការចិញ្ចឹម​ត្រី​តាម​លក្ខណៈ​បែបនេះ គឺ​តម្រូវ​ឲ្យ​មាន​ការដូរ​ទឹកជា​ប្រចាំ ក្នុងនោះ​លោក ដូ​រ៉េ ណែនាំ​ឲ្យ​កសិករ​គួរ​ចិញ្ចឹម​នៅ​កន្លែង​ដែល​នៅ​ជិត​ប្រព័ន្ធ​ទឹក ព្រោះ​ការដូរ​ទឹក អាច​ពី​១០ ទៅ​១៥​ថ្ងៃ​ម្តង​។​

Tuesday, September 13, 2016

វិធីសាស្រ្តការពារជម្ងឺ-មាន់



ការរកវិធីការពារចំពោះមាន់ចិញ្ចឹមក្នុងទម្រង់ជាទ្រុងទ្រាយធំ សម្រាប់ជារបរចិញ្ចឹមជីវិត តម្រូវឲ្យអ្នក​ចិញ្ចឹម​​អនុវត្តន៍អនាម័យការការពារ​ និងការចាក់ថ្នាំបង្ការជម្ងឺចាំបាច់មួយចំនួន ។
* អ្នកចិញ្ចឹមមាន់ត្រូវយល់ដឹងឲ្យបានច្បាស់ពីហេតុផលនៃការចម្លង ជម្ងឺថាតើអ្វីទៅអាចចម្លងជម្ងឺមក​មាន់បាន និងត្រូវរកវិធីដើម្បីបង្កាចំពោះដើមចមរបស់អ្នកចម្លងនោះ ។
ភាគច្រើននៃការឆ្លងរាលដាលច្រើនបណ្តាលមកពីការរីករាលដាលនៃមេរោគរបស់ជម្ងឺនោះនៅត្រង់ ​ទីណាមួយក្បែរកន្លែងដែលចិញ្ចឹមមាន់ បន្ទាប់មកមធ្យោបាយនៃការចម្លងជាអ្នកចម្លងមេរោគនោះ​ចូលទៅកន្លែង​ ដែលមានចិញ្ចឹមមាន់ មានខ្យល់, មេរោគអាចរសាត់អណ្តែតតាមខ្យល់បានរហូតចម្ងាយ ៥ គ.ម, សត្វល្អិត​តូចៗ កណ្តុរ, ឆ្មា, ឆ្កែ, រុយ កន្លាត សុទ្ធសឹងជាអ្នកចម្លងជម្ងឺយ៉ាងសកម្ម ក្រៅពីនេះនៅមានសត្វស្លាបព្រៃ​ក៏ជាមូលហេតុចម្លងមួយនៃការចម្លង ជម្ងឺមកមាន់ចិញ្ចឹមបានដែរ ។ ក្រៅពីនេះ​មេរោគអាចចម្លងមកតាម​រយៈទឹក​ដែលយកមកប្រើប្រាស់គ្រឿងស្នូក ចាក់ទឹកដាក់ចំណី​មិនបានលាងឲ្យស្អាតត្រឹមត្រូវក៏ជាអ្នកចម្លង​ជម្ងឺយ៉ាងងាយដែរ ។ ការឆ្លងជម្ងឺមួយទៀតនោះ ​គឺកើត​មាននៅក្នុងចំណីរបស់សត្វនោះតែម្តង ដូចជាការ​ទុក​ដាក់ចំណីមិនបានត្រឹមត្រូវ មានសត្វល្អិតផ្សេងៗ ចូលស៊ី​ឬចោះបាវចំណីរឺដៃរបស់អ្នកដាក់ចំណី​ស្បែកជើង​ ដែលយើងពាក់ចូលក្នុងទ្រុងមាន់មានជាប់​ មេរោគនៅពីខាងក្រៅការដឹកជញ្ជូនចំណីមិនបាន​ល្អទឹក ដែលយកមកប្រើប្រាស់ជាទឹកមិនស្អាត​មិនបានច្រោះ ឬសម្លាប់មេរោគជាមុន ។
ទាំងអស់ខាងលើនេះ អ្នកចិញ្ចឹម​គួរបង្កើតវិធី ឬ មធ្យោបាយអ្វីមួយ ដើម្បីការពារវាសំខាន់ជាងគេ​ នោះគឺបញ្ហាអនាម័យព្រោះវាច្រើនតែជាមូលហេតុធំជាងគេនៃការចម្លងមេរោគជាមុន។ ទាំងអស់ខាង​លើនេះ​អ្នកចិញ្ចឹមគួរបង្កើតវិធីឬមធ្យោបាយ​ អ្វីមួយដើម្បីការពារវាសំខាន់ជាងគេនោះគឺ បញ្ហាអនាម័យ ព្រោះវា​ច្រើនតែជាមូលហេតុធំជាងគេនោះ គឺបញ្ហាអនាម័យ ព្រោះវាច្រើនតែជាមូលហេតុធំជាងគេនៃ​ការចម្លង​មេរោគទៅឲ្យមាន់ ។ ការឆ្លង ​ជម្ងឺ​មួយ​បែបទៀតនោះគឺវាបានចម្លងពីមេបារបស់វាទៅក្នុងពង រួចជាស្រេច​ដូច្នេះកូនមាន់ដែលញាស់មក​នោះវា​មានជម្ងឺនៅក្នុងខ្លួន របស់វារួចជាស្រេចទៅហើយ​ដូច្នេះការខូចខាត ឬខាតបង់ នឹងកើតមានដោយចៀស​មិនរួច។
បើសិនយើងទទួលបានកូនមាន់ដែលមានផ្ទុកជម្ងឺរួចទៅហើយនោះមកចិញ្ចឹម ។ មានសៀវភៅ ​ណែនាំស្តីពី​ការចិញ្ចឹមមាន់ខ្លះបានបង្គាប់ថា? ត្រូវជ្រើសរើសពូជមាន់ដែលពុំធ្លាប់មានជម្ងឺនាពេល​កន្លងមក? ប្រការនេះវាជារឿងលំបាកធ្វើណាស់ ព្រោះយើងមិនអាចដឹងពីសាវតាមេបា ដែលទិញ​យកមកធ្វើពូជ​នោះឡើយ ។
វិធីដែលល្អបំផុតសម្រាប់បង្កើតពូជទុក គឺត្រូវចិញ្ចឹមវាពីតូចរហូតដល់វាធំ រួចរើសសម្រាំងយកតែ​មាន់ណា​ដែលធំលឿនជាងគេមានសុខភាពមាំមួន ញែកពពួកមាន់ប្រភេទសម្រាំងទុកនោះដាក់វា​ឲ្យនៅដោយ​ឡែក​ ពីគេរួចបំប៉នចំណីវាឲ្យគ្រប់គ្រាន់បន្តសង្កេតពិនិត្យចំពោះសុខភាពរបស់វាឲ្យដិត ​ដល់រហូតវាអាចរស់​រហូតដល់ពេលវាមានពង នេះទើបជាពូជមាន់ដែលយើងត្រូវយកមកប្រើប្រាស់​ធ្វើពូជទុកសម្រាប់ផលិត​ កូនមាន់យកមកចិញ្ចឹម នៅពេលដែលយើងប្រើវិធីនោះយើងអាចប្រាកដក្នុង​ចិត្តបានថា​មាន់ដែលយើង​ ទុកធ្វើពូជវាមិនអាចមានជម្ងឺទេ ដូច្នេះការធ្វើវ៉ាក់សាំងវានឹងមានប្រសិទ្ធិភាព អាចការពារទប់ទល់ជាមួយ​ជម្ងឺមួយចំនួនបាន ។
ការដែលអ្នកចិញ្ចឹមមាន់មិនមានលទ្ធភាព ផលិតកូនមាន់ដោយខ្លួនឯងបានហើយត្រូវតែទិញ​ កូនមាន់របស់គេមកចិញ្ចឹមគួរតែពិនិត្យទៅលើប្រភពដែលយើងទិញមកនោះផងថាតើគេមានប្រវត្តិ ​មាន់ឈឺ ធ្លាប់ឆ្លងជម្ងឺ​រាតត្បាត ឬធ្លាប់មានបញ្ហានៅក្នុងកសិដ្ឋានរបស់គេដែរ ឬទេ? នេះគឺជារឿងមួយ​ដែលយើងគួរដឹងចៀសវៀង​ទិញមកហើយ តែកូនមាន់ងាប់នាំឲ្យខាតបង់ប្រាក់ចោល។
សម្លៀកបំពាក់ដែលយើងស្លៀកពាក់ចូលទៅក្នុងទ្រុងមាន់គួរត្រូវបានប្រើប្រាស់ផ្សេងៗគ្នា នេះគឺជា​វិធីបង្កា​មួយដែលគួរតែយកមកអនុវត្តន៍ ព្រោះវាអាចជួយកាត់បន្ថយបាននូវការចម្លងមេរោគពី​ខាងក្រៅចូលទៅ​ក្នុង​ ទ្រុងមាន់ដែរ ។
ជាសរុបប្រការសំខាន់ដែលអ្នកចិញ្ចឹមមាន់ត្រូវគិតគូរឲ្យបានហ្មត់ចត់មាន :
  • ទឹកត្រូវសម្លាប់មេរោគជាមុនសិនមុនពេលយកមកប្រើ
  • ចំណីត្រូវគ្របទុកដាក់ឲ្យបានត្រឹមត្រូវ
  • ក្នុងទ្រុងមិនត្រូវឲ្យមានសត្វល្អិតចូលបានដោយរាប់ទាំងឆ្កែ ឆ្មា កណ្តុរ កន្លាត ។
  • មិនត្រូវឲ្យមាន់ស៊ីចំណីប្លែកខុសពីចំណីជាប្រក្រតីរបស់វានោះឡើយ វាអាចធ្វើឲ្យមាន​រោគ​ឬ​មានជម្ងឺបាន ។
  • មនុស្សដែលមិនមានតួនាទីជាអ្នកមើលថែរក្សមាន់មិនត្រូវឲ្យចូលក្នុងទ្រុងមាន់ដាច់ខាត។
  • ពេលកូនមាន់នៅតូចត្រូវផ្តល់កំដៅឲ្យវាត្រឹមត្រូវ គឺ៣៧ ដឺក្រេ រហូតវាមានអាយុ ២១ថ្ងៃ (ជាធម្មតាត្រឹម ១៤ថ្ងៃ តែប្រាំពីរថ្ងៃទៀត គឺតែនៅពេលយប់ ព្រោះវាមានធាតុអាកាសត្រជាក់ ជាងពេលថ្ងៃ) ។
  • គ្រឿងសម្ភារៈប្រើប្រាស់ត្រូវលាងសម្អាតដោយទឹកសម្លាប់មេរោគ ឬអាចប្រើទឹកអូសាវ៉ែលលាយជាមួយ​ទឹកធម្មតាក៏បានតែមិនគួរប្រើ សាប៊ូទេ លើកលែងតែការសំអាតនោះត្រូវធ្វើក្នុងរូបភាព សំអាតទូទៅ
  • ស្បែកជើងត្រូវតែប្តូរមុនពេលចូលក្នុងទ្រុងមាន់
  • ត្រូវធ្វើវាក់សាំងឲ្យបានទៀងទាត់តាមកាលកំណត់
  • ប្រើចំណីដែលមានគុណភាពល្អត្រឹមត្រូវសម្រាប់អាយុកាលរបស់មាន់ ។ រៀបចំកន្លែងសម្រាប់ទុកចំណី ឲ្យបានត្រឹមត្រូវកុំឲ្យត្រូវទឹក ឬទឹកភ្លៀង ។
បញ្ជាក់ : ជម្ងឺមួយចំនួនកើតឡើងផ្ទាល់នៅពេលពងនោះស្ថិតក្នុងសំបុករបស់មេមាន់នោះតែម្តង ឬនៅពេលវាប្រឡាក់ជាមួយលាមកមាន់ ទីកន្លែងទុកដាក់ពងត្រូវតែស្អាតដោយរួមទាំងសំបុករបស់ មេមាន់ដែលយកទុកធ្វើពូជនោះផងដែរ បើចាំបាច់យើងអាចប្តូរទៅដាក់ជាមួយសំបុកថ្មីក៏បាន ។
* ត្រូវបញ្ជៀសមិនឲ្យមានខ្យល់បក់ចូលក្នុងទ្រុងមាន់ច្រើនពេកនោះឡើយព្រោះវា អាចឲ្យមាន់ឈឺដោយ សារមេរោគដែលរសាត់មកជាមួយខ្យល់នោះ។
* សត្វស្លាបព្រៃមិនត្រូវឲ្យមានវត្តមាននៅកន្លែងចិញ្ចឹមមាន់ ឬនៅក្បែរកន្លែងចិញ្ចឹមមាន់នោះទេ ដោយ រួមទាំងសត្វស្លាបស្រុកផងដែរ ព្រោះសត្វទាំងនោះអាចមានមេរោគជម្ងឺណាមួយនៅជាប់ជាមួយក្នុងខ្លួន របស់វាដូច្នេះបើវាជុះមកដីបាក់តេរីរបស់មេរោគអាចនឹងឆ្លងរាលដាល ចូលមកក្នុងទីកន្លែងយើងចិញ្ចឹម មាន់ដោយប្រការណាមួយជាយថាហេតុ ។ សូមប្រយ័ត្នត្រង់ប្រការនេះឲ្យបានច្រើន
* ទ្រុងមាន់ដែលមានប្រសិទិ្ធភាពអាចការពារជម្ងឺមាន់បានគឺទ្រុងមាន់ដែលមានរៀបឥដ្ឋកំពស់ ៥០សង់ទីម៉ែត្រព័ន្ធជុំវិញ ត្រូវធ្វើធ្នើសម្រាប់ឲ្យមាន់ផុតពីដីកំពស់១ ម៉ែត្រ ដើម្បីឲ្យងាយស្រួលបោស ប្រមូលកើបយកអាចម៍មាន់ចេញពីក្នុងទ្រុង ។
* ប្រើប្រាស់ថ្នាំសម្រាប់សម្លាប់មេរោគមានឈ្មោះបៃអូសូល (biosol) ១ ដបចំណុះមួយលីត្រ តម្លៃ៨ដុល្លារ សម្រាប់បាញ់ជុំវិញទ្រុងមាន់ និងទីកន្លែងក្បែរខាងដែល យើងយល់ថាអាចនាំឲ្យមានជម្ងឺ ដល់មាន់បាន ។
* មិនត្រូវឲ្យមានជម្រកទឹកជ្រាំភក់ នៅជិតកន្លែងចិញ្ចឹមមាន់នោះឡើយត្រូវលុប ឬកាយបង្ហូរចេញ រួចបាញ់ថ្នាំសម្លាប់មេរោគ៕